KAMUOYUNA DUYURU

Son günlerde değişik basın organlarında akademik ünvan taşıyan bazı kişilerin nedenini bilmediğimiz, ancak reiting ve şöhret kaygısı taşıdığı izlenimi edindiğimiz, aşılar aleyhinde ifadeleri yayınlanmaktadır. Bu yayınlar ne yazık ki ülkemizde insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir.

Unutulmamalıdır ki, aşılama 1700’lü yıllardan itibaren atalarımızın öncü olduğu, daha sonra bütün dünyaya yayılan, milyonlarca insanın ölümden ve sakatlıktan koruyan en etkili ve ucuz korunma yöntemidir.

Aşılamanın yararlı olduğuna bütün dünyada inanıldığı için aşılama yapmayan bir ülke dahi yokken, aşının aleyhine konuşan insanların amaçlarının genellikle gündemde kalmak, şöhret olmak ve bu sayede daha çok para kazanmak olduğu görülmüştür. Bu insanlar sadece ülkemizde değil, az sayıda da olsa diğer ülkelerde de mevcuttur. Ancak söylediklerinin doğru olmadığı gerçek bilim insanları tarafından bilinmekte ve dikkate alınmamaktadır.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda, aşılama ile her yıl 14.296 kişinin ölümden kurtulduğu gösterilmiştir. Yani bu şahısların söylediklerini dikkate alıp aşılamadan vazgeçersek, on binlerce insanın ölümüne neden olacağımız açıktır.

"Aşılarda alüminyum olduğu için aşı yaptırsanız Alzheimer hastalığına yakalanırsınız" diyerek insanları aşı yaptırmamaya yöneltmek isteyen kişinin enfeksiyon ve aşılar konusunda herhangi bir eğitimi olmadığını bilmekle birlikte, bazı aşılarda etki arttırıcı olarak bulunan alüminyum düzeyinin insan sağlığını etkilemeyecek kadar düşük olduğunu bildiğine eminiz.

Kaldı ki, bu konuşmaları yapan kişilerin çocuklarını içinde alüminyum olan aşılarla aşıladığını da görmekteyiz. Bazı kişiler bunun yanında aşıda civa olduğu şeklinde yanlış bir bilgiyi de halka yaymaya çalışmaktadır. Civa çoklu dozlu aşılarda iğnenin aşı flakonuna birden girmesi sırasında oluşabilecek bakteriyel bulaşları engellemektedir.

Ülkemizde aşılar artık uzun süreden beri tekli dozda uygulandığından civa bulunmamaktadır. Bu ifadeyi kullanan bazı kişilerin çocuklarını aşılarda civa olduğu dönemde çocuklarını aşılattıklarını, ancak halka yanlış olduğunu bile bile, hangi amaca yönelik olduğunu bilmediğimiz bir gayretle aşı yaptırmamalarını önerdiklerini gözlemledik.

Bu kişilerin öğretim üyesi sorumluluğunu üstlenerek insanların ölümüne ve sakatlanmalarına yol açabilecek konuşmalar yapmaktan kaçınacaklarını, uzman olmadıkları konu hakkında açıklama yapmak zorunda olmadıklarını hatırlayacaklarını ve kamuoyunun bu konuşmaları yapan insanların yanlış söylemlerini dikkate almadan önce o konuda uzman olan bilim insanlarının önerilerini dikkate alacağını umuyoruz.

Saygılarımızla, kamuoyuna duyurulur.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği – Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği

Bu gönderiyi paylaş

Bir yorum yaz